Halogeenvrij draad

Zoals het woord al zegt: halogeenvrij draad is draad waar geen halogeen in zit. Dit soort draad wordt voornamelijk gebruikt op kwetsbare locaties zodat mens en dier veiliger zijn. Meer weten over het assortiment halogeenvrije draden? Bekijk hieronder ons aanbod.

H05Z-U (7)

Wat is halogeenvrij draad?

Halogeenvrij draad is een massieve draad waarvan de mantel halogeenvrij is. Dit wil zeggen dat de draad dus geen halogeen bevat. Halogeen bestaat uit chloor, fluor, broom, jodium, tennisine en astaat. Het is een giftige stof met een aantal nadelen. Zo kan een draad die halogeen bevat ervoor zorgen dat een brand zich nog sneller verspreidt. Daarnaast komt er bij de verbranding van regulier draad veel rook en schadelijke gassen vrij. Al met al is halogeenvrij draad veiliger dan reguliere draden. Zo komen er bij verbranding minder schadelijke stoffen vrij en zorgen halogeenvrije draden ervoor dat de vlam minder snel verspreidt. Dit maakt dat halogeenvrije draden vaker worden gebruikt en geëist.

Waar wordt halogeenvrij draad voor gebruikt?

Hoe kwetsbaarder de omgeving, hoe hoger de eis voor halogeenvrije draden. Deze draden worden daarom regelmatig gebruikt in omgevingen waar mens en dier kwetsbaar zijn zoals ziekenhuizen, vliegtuigen, verzorgingshuizen, stallen, kinderdagverblijven of vluchtwegen. Op dit soort locaties moet de kans op brand of rookvorming zo klein mogelijk zijn, dus wordt vooral daar veel gewerkt met halogeenvrij draad.

Hoe herken je een halogeenvrij draad?

Een halogeenvrij draad herken je aan de opdruk of print en soms aan de groene kleur. Aan de hand van een H of Z die vermeld staat in de artikelnaam, kun je zien dat het halogeenvrij materiaal is.
Halogeenvrij materiaal wordt bij halogeenvrije snoeren specifiek aangeduid met Z of Z1. Halogeenvrije kabels worden aangeduid met RZ1-K. Z1 staat voor polyolefine. Dit is een halogeenvrije stof die in dit geval in de aders en de mantel zit.

Is het verplicht om halogeenvrij draad te gebruiken?

Het is verplicht om halogeenvrij draad te gebruiken als:

  • Het wordt opgenomen in het bouwbesluit. In dat geval bepaalt de wet dat er een halogeenvrij draad moet worden geïnstalleerd.
  • De organisatie heeft het besluit genomen om halogeenvrij draad te gebruiken. Dan is het opgenomen in de Private Regelgeving.

In beide gevallen wordt de installatie van halogeenvrij draad geëist. Een reden hiervoor kan zijn omdat, zoals eerder omschreven, veiligheidsmaatregelen zijn. Als de omgeving kwetsbaar is vanwege de veiligheid voor mens en dier, dan zal de eis voor halogeenvrij draad hoog zijn.

Ik ben opzoek naar specifiek halogeenvrij draad die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.