Kabelschoenen

Kabelpro heeft als elektrotechnische groothandel een groot assortiment kabelschoenen. De hoofdmaterialen van onze kabelschoenen zijn messing (legering van koper en zink) of koper en verkrijgbaar in een geïsoleerde (meestal vinyl of nylon) en ongeïsoleerde variant. Meer weten over onze kabelschoenen of heb je vragen over de verschillende uitvoeringen? Lees hieronder meer informatie of neem contact op met onze klantenservice. Wij helpen graag!

Vlakstekerhulzen (199)

Adereindhulzen (298)

Vorkkabelschoenen (55)

Eindverbinders (6)

plaatkabelschoenen (66)

Doorverbinders (43)

Buiskabelschoenen (145)

Pinkabelschoenen (31)

Splices (krimp contacten) (14)

Aardelippen (9)

Multimate (7)

Rondstekers (14)

Printplaat contacten (PCB terminal blocks) (2)

Ringkabelschoenen (120)

Vlakstekers (43)

Rondstekerhulzen (19)

Wat zijn kabelschoenen?

Een kabelschoen kun je monteren aan het uiteinde van een ader. De kabelschoen zorgt ervoor dat er een samengebundeld uiteinde ontstaat, in plaats van verschillende losse aders. Hierdoor is het makkelijker te monteren in bijvoorbeeld een connector of op een printplaat. Daarnaast is het veiliger om een ader op deze manier te monteren.

Geïsoleerde kabelschoenen zorgen in veel situaties voor minder kans op kortsluiting, omdat er geen losse koperdraadjes zijn en het blootliggende metaal is beschermd.

Ongeïsoleerde kabelschoenen worden vaak gebruikt als je iets in een connector moet monteren. Dit kan meestal niet met een geïsoleerde kabelschoen.

Welke verschillende materialen kabelschoenen zijn er?

Voor kabelschoenen wordt als hoofdmateriaal vaak messing (een mengsel van koper en zink) of koper gebruikt. Vaak is dit ook vertind beschikbaar. Dit houdt in dat er een laagje tin om het materiaal is verwerkt. Het voordeel van vertind materiaal is dat het bestand is tegen een hogere temperatuur, corrosie en oxidatie. De geïsoleerde kabelschoenen die het meest gebruikt worden zijn vinyl kabelschoenen en nylon kabelschoenen. Het verschil tussen vinyl en nylon kabelschoenen is dat nylon bestand is tegen hogere temperaturen en olie. Vinyl is dat niet.

Hoe monteer ik een kabelschoen?

Voor het handmatig monteren van een kabelschoen is een krimptang nodig. Hiermee kun je de kabelschoen rondom de ader aanknijpen. Kabelpro heeft meerdere soorten krimptangen die voor verschillende kabelschoenen van toepassing zijn.

Zodra je de juiste krimptang hebt aangeschaft, kun je aan de hand van de volgende stappen de kabelschoen veilig en makkelijk monteren:

  1. bepaal de gewenste lengte van de ader en knip de ader daar af;
  2. strip met een striptang of met een ontmantel machine een stuk isolatie af;
  3. steek de ader in het kabelschoentje. Let op: de ader moet goed in het kabelschoentje zitten. Er mogen geen koperdraadjes uitsteken;
  4. steek het kabelschoentje in de krimptang of krimpmachine en knijp deze aan.

Wat betekent de kleur van een kabelschoen?

Alleen de geïsoleerde kabelschoenen zijn te onderscheiden in kleur. Deze kleuren zijn rood, blauw en geel. In het schema zie je welke kleur voor welke maat geschikt is.

Kleur

Draadmaat

American Wire Gauge

Rood

0.5 tot 1.5 mm

(AWG 22-18)

Blauw

1.5 tot 2.5 mm

(AWG 16-14)

Geel

4.0 tot 6.0 mm

(AWG 12-10)

De kleuren zijn dus gebaseerd op maatvoering. Rood heeft de kleinste maatvoering en geel de grootste. Dat houdt in dat geel zwaarder belast kan worden dan rood.

Geïsoleerde kabelschoenen

Kabelschoenen kunnen onderverdeeld worden in geïsoleerd en niet geïsoleerd. Beide varianten hebben hun eigen kenmerken en kwaliteiten. Welke soort je moet gebruiken, hangt af van waarvoor je de kabelschoen gaat gebruiken. Wil je een connectie die minder aanrakingsgevoelig is, kies dan voor een geïsoleerde kabelschoen. Door de isolatie is deze minder gevoelig voor aanrakingen en invloeden van buitenaf.

Ongeïsoleerde kabelschoenen

Ongeïsoleerde kabelschoenen zijn bijvoorbeeld geschikt als je een ader in een connector moet monteren. Het is ook mogelijk om een ongeïsoleerde kabelschoen te gebruiken en deze later alsnog te isoleren. Dit kun je doen door een los hoesje van kunststof om de kabelschoen te plaatsen. Dit noemen we een isolatiehoesje.

Wat voor soorten kabelschoenen zijn er?

In ons assortiment kabelschoenen zijn verschillende soorten te vinden met elk een eigen kwaliteit of toepassing. We geven je graag wat meer uitleg over een aantal voorbeelden:

Adereindhulzen
Een adereindhuls is bedoeld als bevestiging voor de open uiteinden van een ader. Hierdoor wordt de draad afgesloten en kan deze zonder beschadiging op aansluitklemmen worden aangesloten. Dit zorgt voor een optimale verbinding tussen ader en aansluiting. Adereindhulzen verkopen wij bij Kabelpro zowel geïsoleerd als ongeïsoleerd.

Naast adereindhulzen zijn er ook TWIN adereindhulzen. Dit is een grotere adereindhuls waar je twee draden in kunt doen.

Eindverbinders
Voor het isoleren van de uiteinden van draden kun je een eindverbinder gebruiken. Deze zorgt ervoor dat de uiteinden afgesloten zijn. Een eindverbinder kan ook gebruikt worden als verbinding tussen draden. Zodra je meerdere draden in de eindverbinder doet en deze tegen elkaar knijpt, is de verbinding gemaakt.

Ringcontact
Een ringkabelschoen is een kabelschoen met als uiteinde een gat waarmee je het op een object kan bevestigen met behulp van een bout en een moer.

Vlakstekerhulzen
Een vlakstekerhuls wordt vaak gebruikt om over een vlaksteker of lip te schuiven.

Vlakstekers ongeïsoleerd
Ongeïsoleerde vlakstekers zijn vaak terug te vinden in een connector. Aan de vlaksteker zit een soort weerhaak die je in een connector kunt klikken. Vlakstekers worden normaliter verwerkt met een machine of krimptang en zijn bedoeld om in een vlakstekerhuls te steken.

Vorkcontact
Een vorkkabelschoen wordt vaak gebruikt om onder een schroef te monteren. Je kan de schroef iets losdraaien, het vorkcontact eronder steken, en het schroefje weer vastdraaien.

Splices
Splices hebben dezelfde functie als ongeïsoleerde adereidhulzen op bandvorm. Het verschil zit in de vorm en manier van bevestiging. Een splice wordt machinaal bevestigd aan het uiteinde van een draad. Door een splice worden de uiteinden van een draad voorzien van een huls. Hierdoor worden de uiteinden een soort van massief.

Buiskabelschoenen
Een buiskabelschoen bestaat uit een vertind koperen buis die geperst wordt tot zijn huidige vorm. In tegenstelling tot plaatkabelschoenen kan een buiskabelschoen zwaarder belast worden. Dat komt doordat een buiskabelschoen als basis uit een buis gemaakt is. Vaak worden deze toegepast in de installatietechniek.

Plaatkabelschoenen
Plaatkabelschoenen worden gemaakt uit een plaat. Deze wordt in vorm gebogen en vervolgens bovenaan dichtgelast. Plaatkabelschoenen zijn gemaakt conform norm DIN-46234 en kunnen minder zwaar belast worden.

Hebben jullie speciale producten in deze categorie?

In het assortiment van Kabelpro vind je geïsoleerde kabelschoenen waar een soldeermiddel in zit. Deze kabelschoenen kunnen twee aders verbinden zodra deze met een hetelucht föhn verhit worden. Het soldeermiddel zorgt ervoor dat de twee draden bevestigd worden en de isolatie van de kabelschoen zorgt ervoor dat de connectie waterdicht afsluit. Dit noemen we doorverbinders en is een bijzonder product in ons assortiment.

Ik ben opzoek naar specifieke kabelshoenen die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.