Snoer

Een snoer heeft een flexibele geleider en bestaat uit meerdere litzes. Bij Kabelpro als elektrotechnische groothandel vind je naast kabel en installatiedraad een groot assortiment met verschillende snoeren. Zo vind je voor iedere klus het juiste snoer! Ben je op zoek naar een snoer die niet op onze website staat? De kans is groot dat we hem alsnog kunnen leveren. Neem contact op met de klantenservice, dan kijken we wat we voor je kunnen doen.

Hittebestendig snoer (172)

PVC montagesnoer (612)

Halogeenvrij snoer (193)

Hoogflexibel montagesnoer (8)

Snoer voor schepen (2)

Luidsprekersnoer (20)

Automotive snoer (448)

UL/CSA snoer (483)

Wat is een snoer?

Een snoer heeft een flexibele geleider, vaak van koper of aluminium met een kunststof omhulsel. Dit omhulsel isoleert en beschermt het koper tegen aanrakingen. Een snoer bestaat uit meerdere litzes, dit zijn kleine koperdraadjes.

Waar worden snoeren voor gebruikt?

Een snoer wordt gebruikt om van alles aan te sluiten. In bijna ieder apparaat zitten wel snoeren en draden.

Wat is het verschil tussen een snoer en een draad?

Waar een snoer flexibel is, is een draad (bijvoorbeeld VD draad) massief. Een snoer bestaat uit meerdere litzes waardoor je hem makkelijk kan buigen. Een draad bestaat uit een massief koperdraad, waardoor hij moeilijker buigt maar wel beter in de vorm blijft waarin hij is gebogen. Snoeren zijn daardoor handig als het een tijdelijke aansluiting is, omdat je ze makkelijker weer op een andere manier kan gebruiken. Draden worden vaak gebruikt bij permanente aansluitingen.

Heb ik een soepel snoer of een massief draad nodig?

Een soepel snoer of massief installatiedraad heeft natuurlijk verschillen, maar een groot deel van de keuze hangt ook af van persoonlijke voorkeur van de klant. Bij kasten en paneelbouw worden meestal soepele snoeren gebruikt, terwijl er voor vaste aanleg vaak een massief draad wordt gebruikt, bijvoorbeeld:

Wat is het verschil tussen een snoer met blank koper of een snoer met vertind koper?

Bij een snoer met een blanke geleider is de geleider gemaakt van rood koper. Bij een snoer met een vertinde geleider is de geleider gemaakt van rood koper waar een klein laagje tin overheen zit. Dit tinnen laagje beschermt de koper tegen invloeden van buitenaf, zoals aanslag en corrosie. Een snoer met vertind koper wordt dus meestal gebruikt bij situaties waarbij er invloeden van buitenaf zijn. Een snoer met blank koper wordt bijvoorbeeld gebruikt als je het snoer ultrasoon wilt verdichten, want hier heb je rood koper voor nodig.

Welke maat snoer moet ik hebben?

De dikte van een snoer ligt vooral aan hoeveel stroom die er doorheen moet kunnen. Hoe minder stroom, hoe dunner het snoer kan zijn. Dit gaat wel specifiek over de geleider, het gedeelte van het snoer waar de stroom doorheen gaat. Naast de geleider heb je ook je isolatiemateriaal. Hoe dikker de geleider is, hoe dikker het isolatiemateriaal ook moet zijn.

Wat betekent de bedrukking op een snoer?

De bedrukking op een snoer wordt gebruikt om alle belangrijke informatie makkelijk weer te geven. Hier staat vaak het type snoer, welke keurmerken het bevat en bij welke fabrikant het is gemaakt.

Wat betekenen de categorieën snoer op jullie website?

Automotive snoer

Automotive snoeren zijn snoeren voor de automobielindustrie. Denk hierbij aan snoeren voor auto’s motoren, scooters, etc. De snoeren kunnen tegen hoge temperaturen en bijvoorbeeld olie of zuren.

Dit zijn de meest voorkomende automotive snoeren:

Halogeenvrij snoer

Een halogeenvrij snoer bevat geen halogeen. Halogeen is een giftige stof, die vrij kan komen als het verbrandt, waardoor het heel slecht is voor het milieu. Halogeenvrije snoeren bevatten deze stoffen dus niet en zijn hierdoor veiliger.

Hittebestendig snoer

Hittebestendige snoer zijn geschikt voor hele hoge temperaturen. Hierdoor kun je deze snoeren gebruiken in de buurt van bijvoorbeeld motoren of een verwarmingselement.

Hoogflexibel snoer

Hoogflexibele snoer bestaan uit kleinere litzes dan reguliere snoeren met dezelfde dikte. Dit zorgt ervoor dat het snoer nog soepeler is. Daarnaast wordt er een soepele geleider en soepel kunststof in gebruikt.

Luidsprekersnoer

Luidsprekersnoeren worden ook wel tweeling snoeren genoemd. Het zijn twee snoeren die aan elkaar vast zitten, maar die je ook makkelijk uit elkaar kunt trekken. Zoals de naam al zegt worden deze snoeren vaak gebruikt voor luidsprekers.

PVC montagesnoer

PVC montagesnoer bevatten PVC als isolatiemateriaal. Dit is een veelvoorkomend materiaal.

Snoer voor schepen

Zoals de naam al suggereert vind je in de categorie 'snoer voor schepen', snoeren die specifiek gemaakt zijn voor op schepen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan snoeren die tegen zout water kunnen. Daarnaast zijn de keurmerken voor op schepen strenger, aangezien het brandgevaar daar hoog is.

UL/CSA snoer

UL/CSA snoeren bevatten het keurmerk UL of CSA. UL is een Amerikaans keurmerk, CSA is een Canadees keurmerk. Deze keuren zijn dus nodig als het snoer in Amerika of Canada gebruikt gaat worden.

Ik ben opzoek naar een specifiek snoer die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.