Installatiekabel

Installatiekabels zijn kabels die worden gebruikt voor een vaste aanleg bij gebouwen, om het gebouw van stroom te voorzien. Bij Kabelpro hebben we een groot assortiment met verschillende soorten installatiekabels, zowel voor onder de grond als erboven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een YMvK kabel, YMvK ss kabel of een RZ1-K kabel. Hieronder vind je alle verschillende categorieën. Heb je vragen? Onderaan de pagina zijn er al een hoop beantwoord, maar je kan natuurlijk ook contact opnemen met onze klantenservice.

N2XCH kabel (3)

XMvK kabel (16)

NYY-J kabel (3)

RZ1-K kabel (85)

YMvK kabel (40)

NYY-O kabel (3)

EO-YMeKaszh kabel (1)

VMvLomb kabel (1)

YMz1Kf kabel (46)

YMz1-K kabel (5)

YMvK FLEX kabel (27)

YMvK ss kabel (15)

RV-K kabel (33)

Wat is een installatiekabel?

Een installatiekabel is een kabel die wordt gebruikt om gebouwen van stroom te voorzien,deze bestaat uit diverse aders met een isolatiemantel. Vaak heeft deze een massieve geleider, maar tegenwoordig worden er steeds vaker installatiekabels met een soepele geleider gemaakt. Een kabel met een soepele geleider is namelijk veel makkelijker verwerkbaar.

Waar worden installatiekabels voor gebruikt?

Installatiekabels worden gebruikt om gebouwen of machines van stroom te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan de stroomaansluiting van bijvoorbeeld je stopcontacten of je lichtknopjes. Installatiekabels worden vaak gebruikt voor vaste aanleg, dus situaties waarbij de kabel niet meer verplaatst hoeft te worden.

Populaire typen installatiekabels

Installatiekabel 3x2 5: Dit type is uitermate geschikt voor het aansluiten van de meeste huishoudelijke en commerciële stroompunten. Het combineert flexibiliteit met duurzaamheid, ideaal voor een veilige en betrouwbare stroomvoorziening.

Installatiekabel 5x2 5: Deze 5-aderige installatiekabel wordt vaak gebruikt in situaties waar meerdere circuits nodig zijn, zoals in grotere gebouwen of voor complexere elektrische systemen. De extra aders bieden meer mogelijkheden voor faseren en zorgen voor een robuuste installatie.

Installatiekabel 4x2 5: Een uitstekende keuze voor zowel residentiële als commerciële gebouwen die een betrouwbare krachtbron vereisen voor meerdere apparaten of zones.

Installatiekabel 3x1 5: Ideaal voor lichtere toepassingen, biedt deze kabel een praktische oplossing voor kleinere installaties waar minder stroomverbruik vereist is.

Wat betekenen de keurmerken?

Installatiekabels moeten aan veel verschillende keurmerken voldoen, maar een van de belangrijkste is het brand keurmerk. Deze keuren noem je CPR keuren. Omdat dit type kabels gebruikt worden in gebouwen en huizen, is het natuurlijk van groot belang dat de kabels veilig zijn. Daarom heeft een installatiekabel vaak minimaal Dca keur. Daarna heb je nog Cca en B2ca keur, die beide nog een stapje veiliger zijn.

Wat betekenen de categorieën kabel op jullie website?

YMvK kabel

Een YMvK kabel is een kabel met een massieve geleider en een Dca keurmerk. YMvK kabels worden vaak gebruikt om een gebouw van binnen helemaal aan te sluiten, dus de meterkast met alle stroompunten te verbinden. De meest gebruikte YMvK kabels zijn de YMvK 3x2,5 en de YMvK 5x2,5.

YMvK ss kabel

Bij YMvK ss staat ss voor super soepel. Zoals de naam al zegt is dit een kabel die soepeler is dan een reguliere YMvK kabel, omdat hij een soepele geleider heeft in plaats van een massieve geleider. Deze kabel wordt alleen in dikke maten geleverd, omdat dit vaak de maten zijn die moeilijk verwerkbaar zijn als ze een massieve geleider hebben.

RZ1-K kabel

Een RZ1-K kabel is een soepele installatiekabel, die in tegenstelling tot de YMvK ss kabel wel in dunnere maten beschikbaar is. Hierdoor is deze kabel buigzamer dan een reguliere YMvK kabel. Daarnaast zijn RZ1-K kabels halogeenvrij.

Ik ben opzoek naar een specifieke installatiekabel die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.