Solarkabel

Solarkabel is een belangrijk deel van ons assortiment kabels, ze worden gebruikt bij de aansluiting van zonnepanelen. Bij Kabelpro de solar groothandel vind je solarkabels die UV-bestendig zijn, tegen water en hitte kunnen en bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Daarnaast hebben we ook speciale solar connectoren en aardsnoeren waarmee je veilig gebruik kunt maken van jouw zonnepanelen. Kijk hieronder voor meer informatie.

H1Z2Z2-K kabel (15)

Aardesnoer vertind (8)

MC4 solar connectoren (14)

Waarvoor wordt een solar kabel gebruikt?

Een solar kabel is bedoeld voor het aansluiten van zonnepanelen. Deze kabel voor zonnepanelen liggen op het dak en zijn vaak weggewerkt in een kabelgoot. Ondanks dat ze niet open en bloot liggen, moeten solar kabels bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden. Denk daarbij aan regenval, zon (UV-bestendig), vorst enzovoort. Daarnaast moet een solarkabel sterk zijn en zo’n 25 jaar mee gaan.

Een solar kabel heeft altijd vertinde litzes. Litzes zijn van koper en dus corrosiegevoelig. Zodra dit koper vertind is, is het wel bestand tegen corrosie.

Solar kabel 4 of 6 mm wat is de beste keuze

Bij het kiezen van de dikte van een solar kabel voor zonne-energiesystemen, zoals tussen een 4 mm² en een 6 mm² solar kabel, hangt de beste keuze af van verschillende factoren, waaronder de afstand tussen de zonnepanelen en de omvormer, het verwachte stroomverbruik en de specifieke installatie-eisen.

Een solarkabel 4 mm² kabel is vaak voldoende voor kleinere systemen of korte afstanden, omdat het de weerstand en het verlies van elektriciteit minimaliseert binnen de capaciteit waarvoor het is ontworpen.

Echter, voor grotere systemen of langere afstanden kan een solarkabel 6 mm² beter geschikt zijn vanwege zijn vermogen om hogere stromen te hanteren met minder verlies, wat resulteert in een efficiëntere energieoverdracht.

In welke kleuren zijn solarkabels verkrijgbaar?

In het assortiment van Kabelpro vind je voornamelijk solarkabels in de kleuren rood en zwart. Maar in sommige gevallen zijn solarkabels ook in een blauwe kleur verkrijgbaar.

Is een solarkabel UV-bestendig?

Ondanks dat een solarkabel weggewerkt is, moeten ze UV-bestendig zijn. Een solarkabel moet tegen hoge temperaturen kunnen en niet te snel uitdrogen door de zon. De solarkabels in ons assortiment voldoen aan deze eisen.

Mag een solarkabel onder de grond toegepast worden?

Ja, onze solarkabels mogen ook ondergronds toegepast worden. Dankzij hoogwaardig kwaliteit van het isolatiemateriaal is dit mogelijk. Bekijk ook onze solar grondkabel assortiment.

Tegen welke weersomstandigheden is een solarkabel bestand?

Een solarkabel moet tegen een aantal weersomstandigheden bestand zijn.
Zoals tegen:

  • Vorst
  • UV stralingen
  • Temperaturen van -40 tot +120 graden Celsius
  • Weer en wind (denk aan storm en regen)

Daarnaast moeten solar kabels mechanisch sterk zijn. Ze moeten tegen een stootje kunnen en langdurig bruikbaar zijn.

Hoe lang gaat een solarkabel mee?

Een solarkabel gaat zo’n 25 jaar mee. Dat is uiteraard bij normaal gebruik en correcte installatie. Na 25 jaar raakt de solar kabel verouderd en kan er slijtage ontstaan.

Wat zijn solar connectoren en waarvoor worden ze gebruikt?

Naast verschillende solar kabels heeft Kabelpro ook solar connectoren. Dit zijn connectoren die aan de solarkabels gemonteerd moeten worden. Daarmee wordt alles aan elkaar verbonden en kunnen de zonnepanelen aangesloten worden. Solar connectoren zijn speciaal gemaakt voor de spanning die over de solar kabel loopt. Omdat er een hoge amperage overheen gaat, moet het veilig zijn voor aanrakingen.

Daarnaast moet een solar connector waterdicht zijn en dus goed afdichten. In ons assortiment vind je verschillende solar connectoren, voornamelijk van het merk Staubli. Deze zijn van goede kwaliteit en zorgen ervoor dat jouw zonnepanelen veilig zijn en hun werk doen.

Heb je de juiste solar kabel en connector gevonden? Zorg dat ook dat je gereedschap gebruikt wat geschikt is voor het aanknijpen van de contacten (ook wel terminals genoemd). Bekijk hier ons assortiment.

Is er voor het installeren van zonnepanelen specifiek aardsnoer nodig?

Ja, het is nodig om specifiek aardingskabel te gebruiken voor het installeren van zonnepanelen. Meestal zijn deze aardsnoeren niet halogeenvrij, niet UV-bestendig of hebben ze geen vertinde litzes, degene die wij leveren hebben dit allemaal wel.

Deze kenmerken zijn juist van belang voor het veilig gebruik van zonnepanelen. Uniek aan ons assortiment is dat wij speciaal aardsnoer voor zonnepanelen leveren. Deze is geelgroen van kleur en heet H07Z1-K.

Kabelpro biedt aardsnoeren die specifiek voor zonnepanelen gemaakt zijn. Deze zijn door de vertinde litzes bestand tegen corrosie, kunnen een hoge spanning aan, halogeenvrij en daarnaast ook geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Omdat deze speciale aardsnoer moeilijk verkrijgbaar is, gebruiken veel mensen een verkeerde uitvoering. Kijk daarom bij Kabelpro voor het juiste aardsnoer.

Ik ben opzoek naar een specifieke solar kabel die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! De groothandel solarkabel Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.