Kabel

Als elektrotechnische groothandel zijn kabels bij Kabelpro natuurlijk onze specialiteit. We verkopen kabels in allerlei soorten en maten en zijn ontzettend trots op ons grote assortiment kabel, installatiedraad en snoer. Hieronder vind je de verschillende categorieën van kabels die wij verkopen. Daarnaast kijken wij ook graag met je mee als je op zoek bent naar kabels die op dit moment nog niet op onze website staan. Hiervoor kan je contact opnemen met onze klantenservice.

Stuurstroomkabel (380)

Datakabel (233)

EMC kabel (14)

Alarmkabel (12)

Voedingskabel (342)

Grondkabel (48)

Aansluitsnoer en -kabel (169)

Scheepskabel (67)

Signaalkabel (30)

Solar kabel (38)

Hittebestendige kabel (28)

Neopreen kabel (96)

Verlengkabels en haspels (85)

Installatiekabel (248)

Coax kabel (12)

Rupskabel (35)

Audiokabel (1)

UL/CSA kabel (30)

Bandkabel (flatcable) (27)

Automotive kabel (46)

Netwerkkabel (51)

Wat voor soorten kabels zijn er?

Er zijn een hele hoop verschillende kabels, met ieder zijn eigen toepassing. We hebben hier een klein overzicht gemaakt met de meest voorkomende kabels en waar deze voor gebruikt worden:

Datakabels

Datakabels worden gebruikt om data van het ene punt naar het andere punt te versturen.

Voedingskabels

Voedingskabels worden gebruikt voor het aansluiten van machines en apparaten, en zorgen ervoor dat je machine of apparaat voorzien wordt van stroom.

Rupskabels

Rupskabels zijn bedoeld voor toepassingen waar de kabel telkens beweegt, bijvoorbeeld omdat hij telkens in en uit een machine gaat. Rupskabels zijn flexibel en daardoor geschikt voor veel beweging. Hiervoor heb je ook speciale rups kabelgoten.

Halogeenvrije kabels

Halogeenvrije kabels zijn gemaakt van materialen die geen halogeen bevatten. Dit zorgt ervoor dat er bij verbranding van deze kabels minder schadelijke gassen vrijkomen, waardoor halogeenvrije kabels dus veiliger zijn dan kabels die wel halogeen bevatten.

Overige kabels

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende soorten kabels. Zo heb je kabels die speciaal bedoeld zijn voor hoge temperaturen (hittebestendige kabel), stuurstroomkabels, solarkabels, ga zo maar door. Bij iedere categorie hebben wij een specifieke pagina, waar je alle informatie over deze soort kabels vind.

Wat betekenen de kleuren van de aders in kabels?

De aderkleuren in kabels zijn afhankelijk van de toepassing van de kabel. Wel zijn er per toepassing vaak kleuren die aangeven hoeveel aders de kabels bevatten.

Bij voedingskabels zijn de aderkleuren volgens HD308S2. Als je kabel een aardedraad bevat, kan je het volgende aanhouden:

  • 2 aderig = blauw & bruin
  • 3 aderig = blauw, bruin & groen/geel
  • 4 aderig = bruin, zwart, grijs & groen/geel
  • 5 aderig = blauw, bruin, zwart, grijs en groen/geel
  • 6+ aders = zwart genummerd + groen/geel

Welke kabel heb ik nodig als vaste aanleg in een gebouw?

Voor het installeren van kabels in gebouwen worden meestal de volgende kabels gebruikt:

Meer kabels voor de installatie in gebouwen kan je vinden in de groep: installatiekabel

Welke kabel heb ik nodig voor onder de grond?

Voor het installeren voor kabels in de grond worden meestal onderstaande kabels gebruikt:

Meer kabels voor gebruik in de grond kan je vinden in de groep: grondkabel

Welke kabels kan ik voor een tijdelijke aanleg gebruiken?

Voor situaties waarbij een kabel maar tijdelijk wordt gebruikt, bijvoorbeeld bij evenementen of op bouwplaatsen worden vaak neopreen kabels (H07RN-F) en PUR kabels (H05BQ-F, H07BQ-F) gebruikt. Deze kabels zijn namelijk zeer slijtvast.

Kabels kunnen heel veel verschillende keuren bevatten. Dit ligt aan een aantal dingen, bijvoorbeeld waar je de kabel voor gaat gebruiken of in welk land je de kabel gaat gebruiken. In Amerika moeten kabels bijvoorbeeld een UL keur hebben, terwijl er in Europa een HAR keur wordt geëist. Waar kabels voor de installatietechniek een CPR keur moeten hebben, zijn er voor de scheepvaart keuren als DNV, Germanischer Lloyd, Lloyd’s of Bureau Veritas.

Wij bieden kabels aan in een hoop verschillende soorten lengtes. Doosjes, ringen of haspeltjes van 100 meter, maar ook haspels van 500 of 1000 meter. Op dit moment kunnen wij kabels nog niet per klant op speciale lengtes snijden, maar hier willen we in de toekomst graag verandering in brengen. Voor vragen over de lengte van jouw specifieke kabel kan je altijd contact opnemen met onze klantenservice.

Een van onze sterkste punten als kabel webshop is dat wij een ontzettend groot assortiment hebben. Mocht je nou opzoek zijn naar een kabel die niet op onze website staat, dan is de kans groot dat wij deze kabel alsnog voor je kunnen regelen. We hebben namelijk veel connecties in de kabel-branche. Daarnaast is er zelfs de mogelijkheid om kabels speciaal te laten maken. Alle mogelijkheden hiervoor bespreken we graag met je. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice.

Stoffen of kunststoffen draden in je kabel zijn er vooral voor bedoeld om de kabel mooi rond te maken. Het is dus een extra vuldraad en heeft verder geen speciale functie.

Bij iedere grondkabel zit er naast de normale aders een vertinde aardedraad in. Dit is dus een extra draad, bovenop de hoeveelheid aders die je hebt besteld. Deze ader beschermt jou en je kabel. Bij een grondkabel is er natuurlijk kans dat je bijvoorbeeld met een schep tegen de kabel aankomt. Om te voorkomen dat je dan gelijk onder stroom staat, schakelt de aardedraad in zo’n situatie de groep uit. 

Ik ben opzoek naar een specifieke kabel die niet op jullie website staat. Wat nu?

Geen paniek! Kabelpro heeft al een heel groot assortiment, maar wij staan er altijd voor open om uit te breiden. Wij hebben veel connecties binnen de branche, waardoor we vaak snel producten kunnen leveren, ook als we ze nu nog niet aanbieden. Wij kunnen zelfs kabels speciaal laten maken als het product wat je zoekt nog niet bestaat. Kortom: neem even contact met ons op en dan gaan we snel een oplossing verzinnen.