Groot assortiment
Veilig bestellen en betalen
Snelle levering
Hoge klanttevredenheid

Kennisbank

XMvK of YMvK kabel kiezen? De verschillen op een rijtje!

YMvK of XMvK: wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen een XMvK of YMvK kabel? Tijdens het aansluiten van elektrische installaties kom je een XMvK kabel of YMvK kabel regelmatig tegen. Deze kabels hebben op het eerste gezicht veel overeenkomsten, maar ze hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Wat is nou eigenlijk het verschil, en welke is het meest geschikt voor jouw installatie? En wat zijn XMvK-as en YMvK-as kabels? In deze blog bespreken we het belangrijkste verschil tussen XMvK en YMvK kabels, om je te helpen de juiste keuze te maken voor jouw project.

In dit artikel vertellen we je meer over:

 • Het verschil tussen XMvK en YMvK kabels
 • XMvK in specificaties uitgelicht
 • YMvK in specificaties uitgelicht
 • Grond installaties: YMvK-as en XMvK-as
 • Welke kabel is het meest geschikt voor jouw installatie?
YmvK kabel doorsnede
XmvK kabel doorsnede

XMvK vs YMvK

XMvK en YMvK kabels hebben veel overeenkomsten, maar ook ieder hun eigen eigenschappen. XMvK kabels zijn dunner, goedkoper en worden meestal gebruikt voor kleinere buiteninstallaties, zoals het aansluiten van wandcontactdozen (stopcontacten) of verlichting in een schuur of tuinhuisje. Hun lichtere constructie en lagere capaciteit maken ze minder geschikt voor het voeden van zware apparatuur.

YMvK vs XMvK

YMvK kabels daarentegen zijn ontworpen voor het zwaardere werk. Ze zijn dikker, hebben een hogere capaciteit en zijn robuuster, waardoor ze ideaal zijn voor het aansluiten van meerdere of zwaardere installaties. YMvK kabels kunnen ook in kabelgoten worden gelegd en mogen gebundeld worden, wat ze veelzijdiger maakt in gebruik.

YmvK kabel specificaties
XmvK kabel specificaties

Alle verschillen tussen YMvK en XMvK kabels op een rijtje

YMvK Wat is het verschil tussen XMvK en YMvK? De grootste verschillen tussen XMvK en YMvK kabels zit hem in toepassing, constructie en capaciteit. Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van deze verschillen.

Capaciteit:

 • XMvK kabels zijn geschikt voor lichtere installaties, met een spanning van 450 - 750 volt.
 • YMvK kabels zijn geschikt voor zwaardere toepassingen, met een spanning van 0,6 - 1 kV (600 - 1000 volt).

Installatievereisten:

 • XMvK kabels moeten altijd binnen een buis geplaatst worden en zijn niet geschikt om te bundelen.
 • YMvK kabels mogen zowel los als in buizen worden geïnstalleerd, en zijn wel geschikt om te bundelen.

Brandveiligheid:

 • YMvK kabels zijn standaard moeilijk brandbaar. Vroeger was daar een speciale benaming voor, namelijk de YMvK-mb. Deze bestaat niet meer, omdat elke YMvK nu moeilijk brandbaar is.

Isolatiedikte:

 • XMvK kabels hebben een standaard isolatiedikte van 0,6 mm, wat bijdraagt aan hun slankere ontwerp.
 • YMvK kabels hebben een minimale isolatiedikte van 0,7 mm, wat zorgt voor een robuustere kabel.

Toepassing:

 • XMvK kabelis alleen binnen te gebruiken.
 • YMvK kabel is geschikt voor binnen en buiten.

Deze verschillen maken XMvK-kabels ideaal voor kleinere, lichtere installaties waar ruimte en kosten een belangrijke overweging zijn. YMvK-kabels zijn daarentegen beter geschikt voor toepassingen die een hogere capaciteit vereisen, waar veiligheid van cruciaal belang is, en waar de kabels mogelijk blootgesteld worden aan ruwere omstandigheden.

Grond installaties

Voor installaties waarbij de kabel in de grond komt te liggen, zijn speciale grondkabels (YMVK-as of XMVK-as) beschikbaar. Hoewel het technisch toegestaan is om YMvK kabels in de grond te gebruiken met beschermende kokers of goten, adviseren wij het gebruik van de specifieke grondkabels voor optimale veiligheid en duurzaamheid.

YmvK-as kabel aardscherm
XmvK-as kabel aardscherm

De betekenis van XMvK en YMvK

De letters "YMvK" staan voor "Y" (XLPE-isolatie), "M" (mantel), "v" (vinyl buitenmantel), en "K" (kabel). De XMvK kabel is een variant van de YMvK kabel, specifiek ontworpen voor lichtere toepassingen. Voor de XMvK geldt: "X" (XLPE-isolatie), "M" (mantel), "v" (vinyl buitenmantel), en "K" (kabel).

Welke kabel is het meest geschikt voor jouw project: XMvK of YMvK?

XMvK en YMvK kabels hebben dus allebei voor- en nadelen, afhankelijk van het project. Voor lichtere installaties rond het huis is een XMvK kabel vaak voldoende en kostenefficiënt. Voor meer veeleisende toepassingen, bijvoorbeeld met hogere voltages of waar brandveiligheid een belangrijke rol speelt, is de YMvK kabel de betere keuze.

Weet je nog niet zeker welke kabel het meest geschikt is voor jouw project en kan je wel wat advies gebruiken? Onze professionals helpen je graag met persoonlijk advies. Neem contact met ons op via de klantenservice.

Winkelwagen
We gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Door verder te gaan, ga je akkoord met het gebruik van cookies.